skip to Main Content
Uskalla Yrittää aluefestivaali 2022

Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon NY-yrittäjät esittäytyvät Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -aluefestivaalissa virtuaalisesti.

Paikallistapahtuma striimataan myös suorassa lähetyksessä osoitteessa www.uskallayrittaa.fi

Lähetyksessä kuullaan inspiroivia puheenvuoroja yrittäjyydestä, tapahtuman osallistuvien nuorten haastatteluita ja lopuksi palkitaan alueiden parhaat NY-yritykset. Semifinaalissa voittaneet yritykset palkitaan pääsyllä kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin, joka järjestetään Helsingissä 27.-28.4.2022. 

Tapahtuma järjestetään 16.2.2022. Tutustu tarkempaan ohjelmaan alempaa sivulta. Striimattua lähetystä voit seurata etusivultamme uskallayrittaa.fi

Opettaja: tule tutustumaan tapahtumaan opiskelijaryhmän kanssa ja vierailemaan nuorten ständeillä! Lataa heille valmis vierailutehtävä tästä.

Ilmoittautuminen

ILMOITTAUDU MUKAAN TÄSTÄ
Huom! Ainoastaan jäsen, joka on perustanut NY-yrityksen VY-portaalin kautta, voi tehdä ilmoittautumisen Uskalla Yrittää -festivaaliin.

Ilmoittautuminen Pohjois-Karjalan, Pohjois- ja Etelä-Savon aluefestivaaliin päättyy 2.2.2022 klo 23:59.

Tutustu mukana oleviin NY-yrityksiin!

Yleinen info

Jokainen aluefestivaaliin ilmoittautuva NY-yritys palauttaa yrityksen tiedot ja ennakkotehtävät Vuosi yrittäjänä -sivuston kautta. NY-yrityksen perustiedot julkaistaan tällä sivustolla sekä viedään Howspace alustaan ständiesittely -osioon. Ennakkotehtävät ovat osa Vuosi yrittäjänä opintokokonaisuutta sekä auttavat tuomaristoa tutustumaan semifinaaliin osallistuviin NY-yrityksiin etukäteen.

NY-yritys valitsee kahdesta vaihtoehdosta yhden itselle sopivamman tehtävän, joko pitch deckin tai yritysesittelyvideon. Uskalla Yrittää -aluefestivaalin semifinaaliin osallistuvien NY-yrityksien ennakkotehtävistä yksi vaikuttaa tuomariston arviointiin. Tuomaristo tutustuu yrityksen lähettämään ennakkotehtävään jo ennen semifinaalipäivää, jotta he saavat paremman kuvan NY-yrityksen toiminnasta, ja pystyvät tapahtuma päivänä tutustumaan NY-yrityksiin tehokkaammin.

Ilmoittautumisen yhteydessä palautettavat ennakotehtävät ja niiden ohjeet ovat lueteltu alla.

Arvioitavat ennakkotehtävät (valitse vain yksi tehtävä)

NY-yritys valitsee kahdesta vaihtoehdosta itselle mieluisamman ja vastaa tehtävässään ohjeistuksissa lukeviin apukysymyksiin. Tuomaristo ei arvioi tuotoksen visuaalisuutta vaan sisältöä.

1 Pitch deck

Pitch deck on maksimissaan 8 dian diaesitys, joka kokoaa yhteen tärkeimmät tiedot yrityksestä ja sen toiminnasta. Pitch deckin voi tuottaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Pitch deck palautetaan ilmoittautumisen yhteydessä PDF-muodossa.

Pitch deck ohjeistukset

Vastatkaa pitch deckissänne seuraaviin kysymyksiin:

 • Aloitusdia (NY-yrityksen nimi?)
 • Ongelma (Mikä on asiakkaan ongelma?)
 • Ratkaisu = tuote/palvelu (Mikä on NY-yrityksenne tarjoama ratkaisu ongelmaan? Mitä tuotetta/palvelua tarjotaan? Mikä tekee siitä erinomaisen?)
 • Mitä NY-yritys on saanut aikaan? (esimerkkejä konkreettisista toimista joita on tehty)
  • Esim. tuotteen valmistus, myynti, suunnittelu, tapahtumat jne.
 • Tiimi (Millaista osaamista tiimissä on?)
 • Oppiminen (Mitä NY-yritys on oppinut ohjelman aikana?)
 • Lopetusdia (esimerkiski yhteystiedot, Mistä teidät tavoittaa?)

2 Yritysesittelyvideo

Videon maksimipituus on 2 minuuttia.  Videon voi kuvata puhelimella eikä videon toteutuksesta saa lisäpisteitä. Videon voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Video palautetaan lataamalla se Youtubeen tai Vimeoon, ja lisäämällä linkki videoon ilmoittautumisen yhteydessä sille varattuun kohtaan.

Yritysesittelyvideon ohjeistukset

Vastatkaa videossanne seuraaviin kysymyksiin:

 • Aloitus (NY-yrityksen nimi?)
 • Ongelma (Mikä on asiakkaan ongelma?)
 • Ratkaisu = tuote/palvelu (Mikä on NY-yrityksenne tarjoama ratkaisu ongelmaan? Mitä tuotetta/palvelua tarjotaan? Mikä tekee siitä erinomaisen?)
 • Mitä NY-yritys on saanut aikaan? (esimerkkejä konkreettisista toimista joita on tehty)
  • Esim. tuotteen valmistus, myynti, suunnittelu, tapahtumat jne.
 • Tiimi (Millaista osaamista tiimissä on?)
 • Oppiminen (Mitä NY-yritys on oppinut ohjelman aikana?)
 • Lopetus

Ilmoittautumisen yhteydesssä palautettavat muut tiedot

Virtuaalitoteutuksessa kaikki osallistuvat Uskalla yrittää -tapahtuman kilpailuosioon eli semifinaaliin.

NY-yrityksen perustiedot, jäsenten-, koulun-,  sekä  opettajan tiedot, sosiaalisen median kanavat .

Kahden virkkeen esittelyteksti oman yrityksensä toiminnasta.

Logo ja yrityskuva tiimistä, tuotteesta tai palvelusta. Kuvat ladataan ilmoittautumislomakkeelle JPG, JPEG tai PNG-muodossa.

Yleiset kategoriat, kilpailukategoriat sekä kriteerit


Virtuaalitapahtuma ja Uskalla Yrittää -finaalipaikat

Vallitsevan koronatilanteen johdosta tapahtuma järjestetään virtuaalisesti Howspace -alustalla.
Semifinaalissa jaetaan seuraavat paikat kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin

Pohjois-Karjala

 • Paras NY-yritys – molemmat asteet

Etelä-Savo

 • Paras NY-yritys – molemmat asteet

Pohjois-Savo

 • Paras NY-yritys -perusaste
 • Paras NY-yritys -toinen aste

Virtuaalitoteutuksessa järjestetään vain kilpailukategoriat. Näitä ovat paras NY-yritysparas liikeideaparas tuote ja paras palvelu.

Kaikkien kategorioiden kriteerit löytyvät täältä.

Ohjeet osallistujille

Uskalla Yrittää -aluefestivaaliin voivat osallistua kaikki Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa mukana olevat NY-yritykset.

Osallistuminen on maksutonta ja ainoastaan NY-yritykset jotka tulevat Pohjois-Karjalan, Pohjois- ja Etelä-Savon alueelta voivat ilmoittautua mukaan.

NY-yritys ilmoittautuu aluefestivaaliin täyttämällä ilmoittautumislomakkeen Vuosi yrittäjänä portaalin kautta. Samassa yhteydessä palautetaan myös ennakkotehtävät. Opettajilta ei vaadita erillistä ilmoittautumista tapahtumaan, vaan NY-yritys ilmoittaa myös oman opettajan nimen ja sähköpostin ilmoittautumisen yhteydessä.

Alustava aikataulu 11:00-15:00. Ohjelma tarkentuu tammikuun aikana.

Striimatuissa tapahtumissa klo 11-13.00. kuullaan vinkkejä kokeneemmilta yrittäjiltä sekä haastatellaan virtuaalisilla messupisteillä olevia nuoria. Kilpailuun osallistuvat nuoret esittelevät yrityksiään myös tuomareille ja vastailevat videoyhteydellä tuomariston kysymyksiin. Tuomaristo arvioi yrityksiä yhteisten, ennalta määrättyjen kriteerien mukaan.

Kello 13.00. virtuaalitilaan aukeaa pääsylinkki kaikille vierailijoille.

Alueen parhaat NY-yritykset palkitaan suorassa lähetyksessä noin klo 14.45-15:00.

Opettajille järjestämme yhteisen kahvihetken verkostoitumisen merkeissä aluefestivaalin aikana. Tervetuloa juttelemaan ja jakamaan kokemuksia. Opecafén tarkempi ajankohta ilmoitetaan tammikuussa.

Nuori Yrittäjyys ry toimittaa messupöydät kaikille mukana oleville NY-yrityksille jotka saa halutessaan sommitella oman NY-yrityksen brändin mukaiseksi.

Myyntipisteellä ei ole käytössä sähköä eikä messuseinäkettä. Omaa pöytää tapahtumaan ei saa tuoda. NY-yritys voi tuoda mukanaan oman roll-upin / seinämän pöydän taakse. Roll-upin / seinämän leveys saa maksimissaan olla yksi metri.

Jos NY-yrityksenne tuote on niin iso, ettei se esimerkiksi mahdu pöydälle, voidaan pöytä korvata sillä tuotteella. Käytännön esimerkki: NY-yrityksen tuote on lavasta tehty huonekalu, joka on kooltaan noin 1m x 1m. Tämä on niin iso kokonaisuus, että sen yhteyteen ei mahdu messupöytää. Tällaisessa tapauksessa tuote voi korvata pöydän, mutta tällöin on huomioitava, ettei muuta pöytää ole.

Muistakaa kiinnittää huomiota esillepanoon. Ei siis kannata kasata kaikkea myytävää tavaraa esille pöydälle, vaan miettiä tarkasti, mitä pitää esillä. Näin messupiste näyttää mielenkiintoisemmalta ja erityisesti siistiltä.

 • Messutapahtumassa noudatetaan Suomen lakia ja yleistä hyviin tapoihin sisältyvää etiikkaa. Messutapahtumalla tarkoitetaan kaikkia messupaikalla tapahtuvia toimenpiteitä (messupisteiden valmistelu, itse messut, pisteiden purkaminen) liittyen Uskalla Yrittää -semifinaaliin.
 • Kaupankäynti on sallittua ainoastaan NY-yrityksellesi osoitetulla myyntipisteellä, mutta markkinoida saa ympäri Kauppakeskusta. Markkinointi tarkoittaa yrityksen yleisiä toimenpiteitä kaupankäynnin edistämiseksi, esimerkiksi yrityksen flaijerin jakamista asiakkaille. Kaupankäynnillä tarkoitetaan NY-yrityksen myymien tuotteiden tai palvelujen vaihtamista rahaksi tai joksikin muuksi korvauksen muodoksi.
 • Kaupankäynti Kauppakeskuksessa on sallittua siitä lähtien, kun on saanut oman messupisteen myyntikuntoon. Eli asiakkaille saa myydä tuotteita jo ennen messujen varsinaista avausta. Myyntityö lopetetaan messujen päättyessä.
 • Julisteiden ja muiden mainosten kiinnittäminen Kauppakeskuksen seiniin, pylväisiin ja kaiteisiin on kiellettyä. NY-yritys voi kiinnittää julisteitaan omaan messupöytään.
 • NY-yritys voi tuoda mukanaan oman roll-upin / seinämän pöydän taakse. Roll-upin / seinämän leveys saa maksimissaan olla yksi metri.
 • Jokainen NY-yritys on vastuussa omasta messupisteestään, omista tuotteistaan ja tavaroistaan. Messupisteellä tarkoitetaan jokaiselle NY-yritykselle osoitettua messupöytää.
 • Myyntipisteellä on valmiina pöytä, jota NY-yritys saa käyttää. Myyntipisteellä ei ole käytössä sähköä eikä seinäkettä.
 • Messupisteellä istuminen on kiellettyä NY-yrittäjiltä. Messupisteellä EI siis ole tuoleja eikä niitä saa tuoda ellei se olennaisesti liity liikeideaan (tarjotaan esimerkiksi kauneuspalveluita, joihin olennaisena osana liittyy asiakkaan istuminen).
 • Vaaralliset esineet, kuten aseet ja räjähteet ovat kiellettyjä koko messualueella. Tulen käyttäminen on kielletty kaikissa muodoissaan messutapahtumassa (koskee myös kynttilöiden polttoa).
 • Kaksipuolisen teipin, liiman, sinitarran, niittien, ruuvien tai naulojen käyttäminen koristeiden kiinnittämiseen messupisteellä sijaitsevaan pöytään on kielletty. NY-yritys on velvollinen jättämään messupisteen sellaiseen kuntoon, jossa se heille osoitettiin. Myyntipisteen siivoamisesta ja mahdollisista vahingoista on vastuussa NY-yritys itse.
 • NY-yrittäjät ovat korvausvastuullisia aiheuttamistaan vahingoista ulkopuolisten tahojen omaisuudelle messujen aikana, mikäli Suomen laki niin edellyttää.
 • Tupakointi, alkoholin tai muiden päihteiden käyttö on kiellettyä messutapahtuman aikana riippumatta NY-yrittäjän iästä. Jos tämän säännön rikkomuksia havaitaan, poistetaan kyseinen henkilö tapahtumasta välittömästi.

Ikärajat

Semifinaaliin osallistumiselle ei ole ikärajaa. Kaikki NY-yrittäjät ovat tervetulleita osallistumaan ja saamaan kokemusta myynnistä ja asiakkaiden kohtaamisesta.

Mikäli NY-yrityksenne pääsee kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin, tällöin ottakaa huomioon seuraavat ikärajat (koskee toisen asteen NY-yrityksiä):

”EM-finaalissa perus ja toisen asteen osallistujille alaikäraja on 15 vuotta ja yläikäraja on 21 vuotta. Jos NY-yrityksessä on jäsen, joka on ala- tai yli-ikäinen, rajoittaa se mahdollisuutta päästä EM-kisoihin.”

Jos NY-yrityksenne haluaa kilpailla pääsystä EM-finaaliin, ei kyseinen henkilö voi osallistua yrityksenne toimintaan finaalissa. Hän ei voi esittäytyä tapahtumassa NY-yrityksenne edustajana.”

Jäsenmäärä

Uskalla Yrittää -aluefestivaalissa ja Finaalissa jäsenten määrä per yritys on rajoitettu kahdeksaan. Huomioitavaa on, että  Euroopan mestaruuskisoissa osallistujamäärä on rajoitettu 3-5 jäsentä per NY-yritys.

Uskalla Yrittää -aluefestivaaleilla NY-yrityksen jäsenillä on halutessaan mahdollisuus esittää max. 90 sekunnin myyntipuhe esitys tapahtumalavalla. NY-yrityksen myyntipuheen voi lavalla esittää yksi tai useampi NY-yrityksen jäsen.

Myyntipuhe kategoriaan ilmoittaudutaan etukäteen Uskalla Yrittää aluefestivaalin ilmoittautumislomakkeen yhteydessä.

Tapahtumassa valitaan paras myyntipuhe. Myyntipuheet eivät kuitenkaan ole osa semifinaalin kilpailu -osiota vaan kaikille NY-yrityksille valinnainen osio messuilla.

Kilpailukategorioissa voittaneet NY-yritykset palkitaan pääsyllä kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin, joka järjestetään Helsingissä 27.-28.4.2022.

Etelä-Savon kilpailukategoriat: 

 • Paras NY-yritys (perusaste) 
 • Paras NY-yritys (toinen aste) 

Pohjois-Savon kilpailukategoriat: 

 • Paras NY-yritys (kaikille yhteinen kategoria) 

Pohjois-Karjalan kilpailukategoriat: 

 • Paras NY-yritys (toinen aste) 
 • Paras NY-yritys (perusaste) 
 • Paras tuote / palvelu (kaikille yhteinen kategoria) 

Yllä olevien kategorioiden lisäksi valitaan myös:

 • Paras myyntipuhe
 • Paras messupiste

Kaikki halukkaat NY-yritykset voivat osallistua paras myyntipuhe kategoriaan ja siihen ilmoittaudutaan etukäteen Uskalla Yrittää aluefestivaalin ilmoittautumislomakkeen yhteydessä.

Jokainen NY-yritys osallistuu automaattisesti paras messupiste kategoriaan.

Huom! Kilpailukategoriat ovat alustavia ja tarkentuvat kun ilmoittautuminen päättyy ja tarkka semifinaaliin osallistuvien NY-yrityksien määrä on tiedossa.

Kategorioiden kriteeristöön voi tutustua täällä.

Mikäli yrityksenne no estynyt tulemasta aluefestivaaliin, ilmoitattehan siitä sähköpostilla osoitteeseen [email protected] ja otsikolla PERUUTUS (aluefestivaalin paikkakunta) viimeistään viikko ennen tapahtumapäivää.

Ilmoittautuneen NY-yrityksen poissaolo tai peruutus ilman kelvollista syytä (sairaustodistus) velvoittaa yrityksen maksamaan 50 € käsittelymaksun.

Valitettavasti emme pysty järjestämään ruokailua messujen aikana.

Jos sinulla on kysyttävää tapahtumaan liittyen, olethan yhteydessä:

Tapahtumakonsepti:
Nikita Gavrilenko
[email protected]

Pohjois-Karjalan aluepäällikkö:
Sanna Räty
[email protected], 050 542 2333

Pohjois-Savon aluepäällikkö:
Jari Ukkonen
[email protected], 050 4775 588

#UskallaYrittää @NuoriYrittajyys

Back To Top