skip to Main Content

Uskalla Yrittää 2021 -finaali

Suomen merkittävin nuorten yrittäjyyskilpailu Uskalla Yrittää -finaali 2021 järjestetään virtuaalitapahtumana 21.-22.4.2021. Kevään aikana 400 NY-yritystä ja 1000 NY-yrittäjää osallistui alueellisiin semifinaaleihin ympäri Suomen. Finaalissa kilpaillaan SM-tittelistä ja EM-kisapaikoista.

Uskalla Yrittää -finaalissa valitaan Suomen parhaat NY-yritykset. Pääpalkinnot ovat JA Company of the Year, joka annetaan parhaalle perus- tai toisen asteen yritykselle ja voittaja jatkaa EM-kisoihin Liettuaan sekä JA Enterprise of the Year, joka annetaan parhaalle korkea-asteen yritykselle ja voittaja edustaa Suomea EM-kisoissa Liettuassa.

SM-voittajat ja signature-palkintojen saajat valitsee liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo, joka tutustuu yritysten toimintaan pitch deckin ja haastatteluiden kautta.

FINAALIN AIKATAULU

Löydät livestriimaukset sekä linkin messuille Vieraille-sivulta.

Keskiviikko 21.4.

 • Klo 08:30-10:00 Opettajaseminaari (livestriimaus)
  • Keynote-puhuja Pia Polsa
  • Opettajapaneeli
  • Vuoden opettajien palkitseminen
 • Klo 10:00-11:00 Finaalin avajaiset (livestriimaus)
  • Tervetuloa finaaliin!
  • Online-kilpailuiden voittajien palkitseminen
  • Keynote-puhuja Perttu Pölönen
  • Finaalin ohjelma
 • Klo 11:00-12:00 Lounastauko ja NY-yritysten valmistautuminen virtuaalimessuständeille
 • Klo 12:00-15:00 Messujen avaus ja tuomariston haastattelut NY-yrityksille sekä paras myyntipuhe -kilpailu
 • Klo 14:30-15:30 Messut avoinna kaikille vierailijoille
 • Klo 16:00-17:00 Finalistien afterit by Alumnit
  • Hauskaa alumniohjelmaa
  • Vuoden virtuaalinen messupiste  -palkinto jaetaan
  • Nuorten illassa julkaistaan myös 15 parasta jatkoon päässyttä NY-yritystä, jotka kilpailevat pääpalkinnoista JA Company of the Year ja JA Enterprise of the Year

Torstai 22.4.

 • Klo 9:00-11:30 Top 15 NY-yritysten haastattelu
 • Klo 14:00-16:00 Palkintojenjakotilaisuus (livestriimaus)
  • Palkintojenjakotilaisuudessa palkitaan kaikki kilpailukategorioiden voittajat

Finaalin messujen alkuosa kello 12–14.30 on ns. kutsuvierastilaisuus, jonka aikana järjestetään tuomarointi. Tällä järjestelyllä takaamme kaikille nuorille mahdollisuuden tavata ja keskustella tuomariston ja Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnan mahdollistavien kumppaneiden kanssa. Messut ovat auki yleisölle kello 14.30–15.30, jolloin muut vieraat ja kannustusjoukot ovat tervetulleita mukaan vierailemaan virtuaaliständeillä.

Virtuaalinen Uskalla Yrittää -finaalitapahtuma järjestetään osana koulujen ja oppilaitosten opetusta. Finaaliin osallistuvat kilpailijat ja opettajat noudattavat omalla paikkakunnallaan vallitsevia alueellisia ohjeistuksia ja suosituksia tapahtuman aikana. Riskiryhmiin kuuluvat noudattavat samoja ohjeita kuin muutenkin opetukseen osallistuessaan.

Nuori Yrittäjyys ry ei vastaa kilpailun aikana alueellisten ohjeiden noudattamatta jättämisen aiheuttamista mahdollisista seurauksista.

Tapahtuman livestriimauksissa noudatetaan voimassa olevia pandemiaan liittyviä THL:n ja hallituksen ohjeistuksia (turvavälit ja maskisuositukset).

palkinnot

SUOMEN PARAS NY-YRITYS

PERUSKOULU & TOINEN ASTE | JA COMPANY OF THE YEAR 2021

Company of the Year -kilpailu on pääpalkinto perusasteen ja toisen asteen NY-yrityksille. Kilpailun voittaja jatkaa EM-kisoihin Liettuaan heinäkuussa 2021. Voittajayritys saa myös 1000 € rahapalkinnon.

KORKEA-ASTE | JA ENTERPRISE OF THE YEAR 2021

Enterprise of the Year -kilpailu on pääpalkinto korkea-asteen NY-yrityksille. Kilpailun voittaja annetaan parhaalle korkea-asteen yritykselle ja voittaja edustaa Suomea EM-kisoissa Liettuassa heinäkuussa 2021. Voittajayritys saa myös 1000 € rahapalkinnon.

SIGNATURE PALKINNOT

PARAS PERUSASTE - KASVAVA NUORTEN SUOMI

Suomen Yrittäjät on Nuori Yrittäjyys ry:n perustajajäseniä Suomessa. Yrittäjät palkitsevat Uskalla Yrittää -finaalin parhaan perusasteen yrityksen #Kasvava nuorten Suomi Signature Award -palkinnolla. Yrittäjät eivät pärjää yksin, joten tämän palkinnon saa yritys, joka on onnistunut luomaan itselleen verkostoja ja kontakteja poikkeuksellisesta ajasta huolimatta. Palkitsemisen tavoitteena on kannustaa nuoria kehittämään osaamistaan ja liiketoimintaansa erilaisissa verkostoissa.

Tässä kategoriassa ratkaisevat kontaktit ja verkostot, joista voi olla hyötyä myös tulevaisuudessa. Kasvava nuorten Suomi –kategorian paras -yritys on tulevaisuusorientoitunut ja sen tekijöillä on innokas yrittäjämäinen asenne ja halu tutustua ympärillä oleviin verkostoihin​.

Kasvava Nuorten Suomi -kilpailu on tarkoitettu perusasteen NY-yrityksille.

Kilpailuun ei ole erillistä ilmoittautumista, vaan kaikki perusasteen NY-yritykset ovat mukana kilpailussa.​​

KILPAILUN KULKU

Suomen Yrittäjien asiantuntijat (1-2) arvioivat yritysten toimintaa virtuaaliständeillä tapahtuvissa yritysesittelyissä sekä pitch deck:n ja näiden perusteella valitsevat voittajan.

 • Minkälaisia uusia verkostoja nuori/nuoret on solminut yrityksen kautta mm. mediayhteydet, toiset yrittäjät, oppilaitokset, kaupalliset tahot
 • Kuinka nuori/nuoret on hyödyntänyt mahdollisia olemassa olevia verkostoja hyödykseen mm. myynti tutuille
 • Onko nuorella/nuorilla selkeää näkemystä siitä, mitkä verkostot ovat liiketoiminnan kannalta oleellisia ja potentiaalisia ja ovatko he tehneet suunnitelman siitä, miten he luovat näihin kontaktit

Kilpailussa on 500 euron rahapalkinto, joka myönnetään voittavalle NY-yritykselle.

NY-yrityksen tulee laskuttaa palkintosumma Nuori Yrittäjyys ry:ltä finaalin jälkeen, kuitenkin 15.5.2021 mennessä.

PARAS LUKIO - SUSTAINABLE ENTREPRENEURSHIP

SEB on johtava pohjoismainen rahoituspalveluiden tarjoaja. Pankin toimintaa ohjaa ajatus, jonka mukaan vastuullisuus ja innovatiivisuus ovat avaintekijöitä paremman maailman rakentamisessa. SEB on Nuori Yrittäjyys ry:n pääyhteistyökumppani.

Uskalla Yrittää -finaalissa SEB palkitsee innovatiivisen ja kunnianhimoisen lukion NY-yrityksen Sustainable Entrepreneurship – Signature Awards -palkinnolla.

Sustainable Entrepreneurship -kilpailu on tarkoitettu lukion NY-yrityksille. Kilpailuun ei ole erillistä ilmoittautumista, vaan kaikki lukion NY-yritykset ovat kilpailussa mukana.

KILPAILUN KULKU

SEB:n asiantuntijat (1-2) arvioivat yritysten toimintaa virtuaaliständeillä tapahtuvissa yritysesittelyissä sekä pitch deck:n ja näiden perusteella valitsevat voittajan.

KILPAILUN KRITEERIT

Sustainable Entrepreneurship -kilpailussa etsitään NY-yritystä, joka osoittaa kunnianhimoa, tahdonvoimaa ja päämäärätietoisuutta heidän yritystä kohtaan. Tekemisen taustalla on tiimi, joka toimii yhdessä ja rohkeasti liikeideaansa kehittäen.

Tuomaristo kiinnittää arvioinnissa huomiota seuraaviin asioihin:

 Yrityksen liikeidea tai toteutus on innovatiivinen ja sillä on selkeä liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelma.

– Yrityksen taustalla on kunnianhimoinen ja dynaaminen tiimi. Tiimi osoittaa kipinää yrittäjyyttä kohtaan.

– Liikeideassa on otettu huomioon vastuullisuus ja digitaaliset mahdollisuudet.

– Näiden kriteereiden lisäksi tuomaristo arvioi yrittäjien oppimista ohjelman aikana: millaisia haasteita on ollut toiminnan aikana ja miten niistä on selvitty.

Kilpailussa on 500 euron rahapalkinto, joka myönnetään voittavalle NY-yritykselle.

NY-yrityksen tulee laskuttaa palkintosumma Nuori Yrittäjyys ry:ltä finaalin jälkeen, kuitenkin 15.5.2021 mennessä.

PARAS AMMATILLINEN - TULEVAISUUDEN TEKIJÖIDEN TAKANA

Fennia kannustaa uskaltamaan, kokeilemaan ja yrittämään – yhdessä pääsemme pidemmälle kuin yksin. Siksi Fennia seisoo tulevaisuuden tekijöiden takana. Fennia haluaa pitää huolta, että sinä voit muokata oman tiesi rohkeasti, vapaasti ja epäröimättä. Nuori Yrittäjyys ry ja Fennia yhdessä haluavat antaa seuraavan sukupolven muutoksentekijöille, innovaattoreille ja johtajille yrittäjyyden avaintaitoja.

Fennia palkitsee Uskalla Yrittää -finaalissa parhaan ammatillisen koulutuksen yrityksen, joka ottaa yritystoiminnassa huomioon taloudellisen kannattavuuden, innovaation ja sosiaaliset vaikutukset, unohtamatta erinomaista käytännön toteutusta. Toimintaa tarkastellaan sekä nykyhetken että tulevaisuuden näkökulmasta.

Tulevaisuuden tekijöiden takana -kilpailu on tarkoitettu ammatillisen koulutuksen NY-yrityksille.

Kilpailuun ei ole erillistä ilmoittautumista, vaan kaikki ammatillisen koulutuksen NY-yritykset ovat mukana kilpailussa.

KILPAILUN KULKU

Fennian asiantuntijat (1-2) arvioivat yritysten toimintaa yritysesittelyissä ja virtuaalimessuilla sekä niiden perusteella valitsevat voittajan.

KILPAILUN KRITEERIT

Palkittava yritys omaa vahvan taloudellisesti kantavan pohjan tulevaisuuden tekijäksi. Se hyödyntää rohkeasti vahvaa innovatiivisuutta, jossa näkyy ennakkoluulottomuus ja asiakaskeskeisyys.

Tuomaristo kiinnittää arvioinnissa huomiota seuraaviin asioihin:

Vahva taloudellinen tulos

 • Kantaako yrityksen liikeidea myös tulevaisuudessa?
 • Onko yritys potentiaalinen kasvuyritys?

Innovatiivisuus

 • Onko yrityksen liikeidean käytännön toteutus innovatiivinen?
 • Onko yrityksen toiminnassa kokeiltu asioita ja yritetty tehdä asioita eri tavalla kuin muut?

Sosiaaliset vaikutukset

 • Onko toiminnalla potentiaalia työllistää muita nyt ja tulevaisuudessa alueella?
 • Onko toiminnassa hyödynnetty paikallisia yhteistyökumppaneita ja tuottajia?
 • Tekeekö yritys yhteistyötä tai hyödyntää toiminnassaan muistu alueellisia toimijoita?

Näiden lisäksi tuomaristo arvioi toimintaa yleisillä kriteereillä:

 • Onko yritys asettanut itselleen tavoitteita ja onko niitä seurattu aktiivisesti?
 • Millaisia mahdollisuuksia ja kasvunpaikkoja yritys näkee tulevaisuudessa?
 • Onko tuote / palvelu mietitty potentiaalisen asiakkaan näkökulmasta? Mitä lisäarvoa se tuo asiakkaalle? Minkä asiakkaan ongelman se ratkaisee?
 • Mitkä ovat NY-yrityksen tärkeimmät taloudelliset avainluvut? Millainen kate tuotteella / palvelulla on? Ymmärtävätkö kaikki NY-yrityksen jäsenet yrityksen taloudesta.

Kilpailussa on 500 euron rahapalkinto, joka myönnetään voittavalle NY-yritykselle.

NY-yrityksen tulee laskuttaa palkintosumma Nuori Yrittäjyys ry:ltä finaalin jälkeen, kuitenkin 15.5.2021 mennessä.

PARAS KORKEA-ASTE - UNELMAT ELOSSA

Elo on suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Elo huolehtii, että sen asiakkaat saavat ansaitsemansa eläkkeet. Elo auttaa asiakkaitaan menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Elo vastaa tällä hetkellä noin 477 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehtii 240 000 eläkkeensaajasta ja noin 26 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Elo on Nuori Yrittäjyys ry:n pääyhteistyökumppani ja palkitsee finaalissa parhaan korkea-asteen yrityksen, joka osoittaa yrittäjähenkisyyttä ja paloa yrittäjyyttä kohtaan.

Unelmat Elossa -kilpailu on tarkoitettu korkea-asteen NY-yrityksille.

Kilpailuun ei ole erillistä ilmoittautumista, vaan kaikki korkeakoulujen NY-yritykset ovat kilpailussa mukana.

KILPAILUN KULKU

Elon asiantuntijat (1-2) arvioivat yritysten toimintaa yritysesittelyissä sekä messuilla ja niiden perusteella valitsevat voittajan.

Unelmat Elossa -kilpailussa etsitään NY-yritystä, joka on tuomariston mielestä kehittänyt liikeidean, jolla on potentiaalia menestyä oikeana yrityksenä ja liikeidean ympärille on rakennettu selkeä liiketoimintamalli.

Parasta korkea-asteen yritystä etsiessä tuomaristo kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

Ongelmat & ratkaisut

 • Yritys on tunnistanut ongelman ja tarjoaa siihen ratkaisun, joka eroaa kilpailijoista.
 • Yritys on kehittänyt vähintään MVPn (minimum viable product) tai prototyypin.

Liiketoimintamalli

 • Yritys tuottaa lisäarvoa asiakkaalle ja yritys on tunnistanut tärkeimmät asiakaskohderyhmänsä.
 • Yrityksen liiketoimintamalli on selkeä ja yrityksessä on potentiaalia kasvaa isommaksi liiketoiminnaksi.
 • Yritys ymmärtää toiminnan tärkeimmät taloudelliset avainluvut ja osaa kertoa, millainen kate tuotteella / palvelulla on.

Tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus

 • Yrityksellä on ollut selkeä toimintasuunnitelma, jonka mukaan toimintaa on kehitetty.
 • Yritys asettanut itselleen tavoitteita ja seurannut niitä aktiivisesti toiminnan ajan.
 • Yritys esittelee konkreettisia toimia todellisen ja kestävän liiketoiminnan varmistamiseksi. Esimerkiksi
  johtajuus, rekrytointi, päätöksenteko ja operatiivinen toiminta.

Yrittäjähenkisyys ja tulevaisuus

 • Yritys toimii yrittäjämäisesti ja osoittaa erinomaista yrittäjämäistä asennetta.
 • Yrityksellä on tulevaisuuden suunnitelma yritystoiminnan kehittämiseksi ja toiminnan seuraavat askeleet
  mietittynä.

Kilpailussa on 500 euron rahapalkinto, joka myönnetään voittavalle NY-yritykselle yritystoiminnan kehittämiseen.

NY-yrityksen tulee laskuttaa palkintosumma Nuori Yrittäjyys ry:ltä finaalin jälkeen, kuitenkin 15.5.2021 mennessä.

PARAS YKSINYRITTÄJÄ - YRITTÄMISEN ARVOINEN IDEA

OP:n tehtävänä on edistää omistaja-asiakkaiden ja toimintaympäristön kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Toimintaamme ohjaavat arvot: ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen. Unelmista syntyy yrittäjiä ja haluamme tehdä yrittäjistä onnistujia. Meille kaikki yrittäjätarinat ovat tärkeitä. Olemme yrityksesi tukena niin verkossa kuin paikallisestikin, jotta sinä voit keskittyä olennaiseen.

op.fi/onnistujat

op-kevytyrittaja.fi

OP on Nuori Yrittäjyys ry:n pääyhteistyökumppani ja palkitsee Uskalla Yrittää -finaalissa parhaan yrityksen, jossa on 1-2 NY-yrittäjää.

Yrittämisen arvoinen idea -kilpailu on tarkoitettu kaikille NY-yrityksille, joissa on 1-2 jäsentä.

Kilpailuun ei ole erillistä ilmoittautumista, vaan kaikki NY-yritykset ovat kilpailussa mukana.

KILPAILUN KULKU

OP:n asiantuntija arvioi yritysten toimintaa yritysesittelyissä sekä messuilla, ja valitsee niiden perusteella voittajan.

Tuomaristo kiinnittää arvioinnissa huomiota seuraaviin asioihin:

 • Yritys osaa selkeästi kertoa ja perustella omat vahvuutensa ja osaamisensa ja miten on hyödyntänyt niitä omassa yritystoiminnassa.
 • Yrityksen liikeidealle on ottajia, eli asiakkaita ja sille on kysyntää, joka on todistettu myynnillä.
 • Yrityksellä on suunnitelma ja halu jatkaa yritystoimintaa myös Vuosi yrittäjänä -ohjelman jälkeen jossain muodossa.
 • Yrityksessä on 1-2 jäsentä.

OP Kevytyrittäjä -palvelu veloituksetta vuodeksi käyttöön ja mentorointitunnit yrittäjyydestä Markus Sarjan kanssa (Markus Sarja, Business Lead, OP Kevytyrittäjä)

EIT KIERTOTALOUSINNOVAATIO

Nuori Yrittäjyys ry on mukana kansainvälisessä Young Innovators -projektissa, jonka rahoittajana on EIT RawMaterials. Uskalla Yrittää -finaalissa palkitaan korkea-asteen NY-yritys, joka on ottanut toiminnassaan huomioon kiertotalouden erilaiset elementit.

Kilpailu on tarkoitettu korkea-asteen NY-yrityksille. Kilpailuun ei ole erillistä ilmoittautumista, vaan kaikki finaalin korkea-asteen NY-yritykset ovat mukana kilpailussa. Kilpailussa ei ole ikärajaa.

Tuomaristo kiinnittää arvioinnissa huomiota seuraaviin asioihin:

 • Kiertotalous
  • Ideat, joissa tarkastellaan tuotteen tai palvelun koko arvoketjua ja elinkaarta, kuten suunnittelu, toimitus ja / tai valmistus sekä vastuullinen kulutus ja / tai kierrätys.
 • Kestävän tulevaisuuden rakentaminen
  • Etsimme ideoita, joissa käytetään suunnittelua tai luovaa ajattelua älykkäiden ratkaisujen kehittämiseen kestävyyden kannalta, etenkin sellaisia, joissa otetaan huomioon resurssitehokkuus tai tuotteen korvaaminen toisella.
 • Mahdollinen arvojen muuttaminen
  • Ideat, joilla on kunnianhimoinen tai luova konsepti ja joiden yhteiskunnalliset tai ympäristövaikutukset ovat erityisen merkittäviä.
 • Liiketoimintamahdollisuudet
  • Tarkastellaan markkinoiden kokoa ja onko idealla kilpailuetuja sekä taloudellisia menestysmahdollisuuksia.
 • Esityksen ja esittelyn laatu
  • Etsimme dynaamisia, luovia, kiinnostavia ja tehokkaita tiimejä, jotka osaavat viestiä ajatuksensa eteenpäin.

Kilpailussa on 500 euron rahapalkinto, joka myönnetään voittavalle NY-yritykselle yritystoiminnan kehittämiseen.

NY-yrityksen tulee laskuttaa palkintosumma Nuori Yrittäjyys ry:ltä finaalin jälkeen, kuitenkin 15.5.2021 mennessä.

Howspace – virtuaalialusta

Finaalissa virtuaalialustana toimii monipuolinen ja helppokäyttöinen Howspace. Howspace on alusta, joka mahdollistaa tapahtumien, messujen, live-lähetysten ja keskusteluhuoneiden järjestämisen virtuaalisesti yhdessä osoitteessa.

Howspace-alustalle tulevat NY-yritysten virtuaaliset messupisteet, jotka Nuori Yrittäjyys ry:n työntekijät tekevät NY-yrityksille valmiiksi lähetettyjen ennakkotehtävien perusteella. Tapahtumapäivänä nuoret pääsevät omille messupisteilleen esittelemään yritysideoitaan. Messuvieraat ja finaalien tuomaristo pääsevät keskustelemaan NY-yritysten jäsenten kanssa suoraan messupisteelle rakennetun videoyhteyden välityksellä. Virtuaalialustalle tulee myös opettajien oma tila, jossa he pääsevät keskustelemaan ja seuraamaan opettajille suunnattua ohjelmaa. Virtuaalisen semifinaalin kruunaa alustalle tehty tapahtumalava, jossa voi seurata palkintojenjakoa suorana live-lähetyksenä.

Ilmoittautuneet NY-yritykset ja opettajat saavat sähköpostitse oman liittymislinkin virtuaaliseen finaaliin hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Kirjautuminen tapahtuma-alustalle vaatii toimivan sähköpostiosoitteen.

Uskalla Yrittää -tapahtuman kumppanit

Kilpailusäännöt

Vuosi yrittäjänä -ohjelman osalta finaalin osallistumiselle ei ole ikärajaa. Huomioi kuitenkin parhaan NY-yrityksen kilpailuiden ikärajat alla.

Perusasteen ja toisen asteen SM-kilpailun osalta ikäraja tulee suoraan Euroopan mestaruuskisojen ikärajoista. JA Europen virallinen linjaus on:

Achievers representing their Companies in the competition must be at least 15 years old and no more than 21 years old on the 31st of July of the year of participation. Younger or older students will be automatically asked to withdraw from the competition.

Tämän vuoksi toisen asteen NY-yrityksissä, jotka haluavat kilpailla Suomen parhaan NY-yrityksen tittelistä ja pääsystä EM-kisoihin, ei voi olla alle 15-vuotiaita tai yli 21-vuotiaita osallistujia.

EM-finaalissa (perusaste ja toinen aste) osallistujille alaikäraja on 15 vuotta ja yläikäraja on 21 vuotta. Jos NY-yrityksessä on jäsen, joka on ala- tai yli-ikäinen, rajoittaa se mahdollisuutta päästä EM-kisoihin.

Jos NY-yrityksenne haluaa kilpailla pääsystä EM-finaaliin, ei kyseinen henkilö voi osallistua yrityksenne toimintaan finaalissa millään tasolla. Hän on siis vierailijana tapahtumassa, jolle avoimia tilaisuuksia ovat messut ja yritysesittelyt. Hän ei voi kuitenkaan esittäytyä tapahtumassa NY-yrityksenne edustajana.

NY-yritys voi osallistua finaaliin kaikkien jäsenten kanssa riippumatta iästä, mutta tällöin NY-yritys ei voi päästä edustamaan Suomea Euroopan mestaruuskisoissa. Kaikissa muissa kategorioissa NY-yritys on silti mukana.

Korkea-asteen SM-kilpailun osalta ikäraja tulee suoraan Euroopan mestaruuskisojen ikärajoista. JA Europen virallinen linjaus on:

Achievers representing their Companies in the competition must be at least 18 years old and no more than 29 years old on the 31st of July of the year of participation. Younger or older students will be automatically asked to withdraw from the competition.

Tämän vuoksi korkea-asteen NY-yrityksissä, jotka haluavat kilpailla Suomen parhaan NY-yrityksen tittelistä ja pääsystä EM-kisoihin, ei voi olla yli 29-vuotiaita osallistujia.

Suomen finaalissa osallistujamäärä voi maksimissaan olla kahdeksan henkilöä NY-yritystä kohden, mutta esimerkiksi toisen ja korkea-asteen EM-kilpailuissa osallistujamäärä on rajoitettu viiteen henkilöön. Alla ote JA Europen ohjeistuksesta:

The number of official participants per JA Company is limited to a maximum of 5 students. A student may NOT attend as an official participant if he/she has participated as a member of a team in any of the past Competitions. If additional achievers from the same company attend the event, they may NOT participate in any part of the competition (during on-stage presentation, at the stand presentations, or during the interview).

Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan voi osallistua vain kerran peruskoulun, lukion tai ammatillisen koulutuksen aikana aikana. Tämä koskee myös Uskalla Yrittää -finaaliin osallistumista. Jos ohjelman on suorittanut peruskoulussa, voi ohjelman suorittaa uudelleen lukiossa tai ammattioppilaitoksessa.

Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan ja Uskalla Yrittää -finaaliin ei kuitenkaan voi osallistua uudelleen samalla liikeidealla, vaikka kouluaste olisi muuttunut. Samalla liikeidealla osallistuminen asettaa muut ohjelmaan ja finaaliin osallistuvat eriarvoiseen asemaan.

Mikäli NY-yrityksessä on yksi tai useampi jäsen, joka on jo osallistunut Uskalla Yrittää -finaaliin saman kouluasteen (perusaste tai toinen aste kokonaisuudessaan) aikana, eivät kyseiset jäsenet voi osallistua yrityksen toimintaan finaalissa millään tasolla. He ovat siis vierailijoina tapahtumassa. He eivät voi kuitenkaan esittäytyä tapahtumassa NY-yrityksenne edustajana. Tällä tavalla kaikki kilpailijat tavoittelevat menestystä samalta viivalta.

Kyllä. Finaalissa on useita kategorioita, jotka ovat yhteisiä kouluasteiden välillä ja NY-yritys voi olla ehdolla voittajaksi useissa kategorioissa.

ENNAKKOTEHTÄVÄT

Uskalla Yrittää -finaalin ennakkotehtävät:

 1. Ti 23.3. klo 23:59 Kuva yrityksestä sosiaalisen median kilpailua varten viimeistään
 2. Ke 7.4. klo 23:59 Yrityksen kuvaus, lyhyt esittelyteksti + logo ja yrityskuva
 3. Ke 7.4. klo 23:59 Pitch deck

1. Tiimi/yrityskuva

Finaalin yhtenä kilpailuna on sosiaalisen median näkyvyys. Kilpailussa NY-yritykset keräävät tykkäyksiä omalle kuvalleen. Nuori Yrittäjyys ry julkaisee Facebookissa kuva-albumin, jossa on esitelty kaikki finalistit. Kuva-albumi julkaistaan 26.3.2020 ja tykkääminen on mahdollista 21.4.2021 kello 12:00 asti.

Viimeinen palautuspäivä 23.3.2021

Some -kilpailun palautuslomake

2. Yrityksen esittelyteksti

Lyhyt esittelyteksti

Kirjoita 2 virkkeen esittelyteksti oman yrityksesi toiminnasta Uskalla Yrittää -sivustoa sekä virtuaalista messupistettä varten. Tämä kertoo kävijöille ja tuomaristolle lyhyesti, mitä yrityksesi tekee.

Logo ja yrityskuva

Halutessaan NY-yritys voi  lähettää ilmoittautumisen yhteydessä yrityksensä logon ja yhden kuvan tiimistä, tuotteesta tai palvelusta. Logo ja yrityskuva visualisoivat omaa virtuaalimessupistettä. Kuvat ladataan ilmoittautumislomakkeelle JPG, JPEG tai PNG-muodossa.

3. Pitch deck

Finaaliin osallistuvat NY-yritykset tuottavat pitch deckin omasta yrityksestä. Pitch deck on 10-20 dian PowerPoint-esitys yrityksestä, joka kokoaa yhteen tärkeimmät tiedot yrityksestä ja sen toiminnasta. Tuotoksen avulla NY-yritys näyttää pystyvänsä tuottamaan kirjallisen dokumentin yrityksestään, jonka avulla yritys saa lukijan kiinnostumaan yrityksestä ja sen toiminnasta. Pitch deckin voi tuottaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Kilpailun tuomaristo tutustuu tuotoksiin ennen finaalia. Ohjeistuksia pitch deckin tekemiseen saat tästä.

Viimeinen palautuspäivä 7.4.2021

Yrityksen esittelytekstin ja Pitch deckin palautuslomake

Käytännön asiat

 • Varmista, että sinulla on toimiva ja varma internet yhteys.
 • Tarkista etukäteen, että kameran asetukset ovat päällä, niin tietokoneessa kuin selaimessa (suositeltava selain Chrome)
 • Tarkista, että tietokoneen mikin asetukset ovat päällä, niin tietokoneessa kuin selaimessa (suositeltava selain Chrome)

Kaikille finalisteille lähetetään Nuori Yrittäjyys ry:n toimesta nimikyltti joka on oltava koko ajan näkyvillä virtuaalimessujen ajan.

 1. PÄIVÄ: avajaiset, yritysesittelyt ja messut

Avajaiset: business casual tai NY-yrityksen oma asu
Virtuaalimessut: business casual tai NY-yrityksen oma asu
Verkostoitumistuokio: rento

 1. PÄIVÄ: tuomariston haastattelut ja palkintojenjakotilaisuus

Tuomariston haastattelu: business casual tai NY-yrityksen oma asu
Palkintojuhla
: business casual tai NY-yrityksen oma asu

Virtuaalimessuohjeet

Finaalin virtuaaliset messupisteet sijaitsevat Howspace-alustalla. Linkki virtuaalialustalle löytyy tapahtumapäivänä uskallayrittaa.fi – sivustolta ja lähetämme kaikille finalisteille lisätietoja virtuaalimessualustasta osallistujainfon yhteydessä.

 • Virtuaalisessa messutapahtumassa noudatetaan Suomen lakia ja yleistä hyviin tapoihin sisältyvää etiikkaa. Messutapahtumalla tarkoitetaan kaikkea Howspace-alustalla tapahtuvia toimenpiteitä (mm. viestintä chatissa ja kommunikointi livevideoyhteyksillä).

 

 • Kaupankäynti omalla virtuaaliständillä on sallittua siitä lähtien, kun yrityksen oma virtuaaliständi on valmis. Virtuaaliset ständit rakennetaan Nuori Yrittäjyys ry:n toimesta jokaisen NY-yrityksen palauttamien materiaalien pohjalta. Myyntityö lopetetaan messujen päättyessä.

 

 • Kaupankäynti on sallittua ainoastaan NY-yrityksellesi osoitetulla virtuaalimyyntipisteellä. Kaupankäynnillä tarkoitetaan NY-yrityksen myymien tuotteiden tai palvelujen vaihtamista rahaksi tai joksikin muuksi korvauksen muodoksi. Myynnin toteutuessa, selvitä tarkasti kenelle myyt, mitä myyt ja miten sovitte palvelun tai tuotteen maksusta.

 

 • Markkinoida saa Howspace-alustalla esim. chateissa. Markkinointi tarkoittaa yrityksen yleisiä toimenpiteitä kaupankäynnin edistämiseksi, esimerkiksi yrityksen infon ja markkinoinnillisen viestinnän jakamista alustalla.

 

 • Jokainen NY-yritys on vastuussa oman fyysisen etäpaikan koristelemisesta, ja onkin tärkeää, että messuvierailijat tuntevat olevansa messuilla. Voitte siis tehdä oman fyysisen messuständin, joka välittyy vierailijoille liveyhteyden päästä.

 

 • Toivomme, että noudatatte valtakunnallisia, alueellisia ja koulunne asettamia koronavirusohjeistuksia finaaliin osallistuessanne. Huomioittehan, että yritys ei saa lisäpisteitä virtuaaliständin koristelemisesta, eikä kaikkien yrityksen jäsenten tarvitse osallistua samalta koneelta esimerkiksi pitchauskilpailuun. Osallistua voi siis mistä vaan, tietokoneella tai mobiililaitteella. Tutustu kilpailukategorioihin ja palkintokriteereihin.
Back To Top