skip to Main Content

Uskalla Yrittää -podcastin jaksot

Uusi jakso ulkona joka maanantai!

#15 Johtaminen on palvelua | Risto Siilasmaa

F-Securen perustaja ja Nokian ex-pomo Risto Siilasmaa valottaa ajatuksiaan johtamisesta. Hän luottaa ihmisiin ja kehottaa kaikkia tarkastelemaan omia toimiaan kriittsiesti. Johtajuuden ohella puhutaan myös F-Securen perustamisesta, alkuajoista ja kaksijakoisesta ysäristä: laman jälkeen tuli nousukasui ja teknologiakupla. NY-alumnit ja juontajat Aatu Veikkola ja Otto Rantanen aikovat palata jaksoon muistiinpanovälineiden kera.

Viime aikoina Risto on innostunut luontokuvaamisesta sekä uudesta linssiteknologiasta. Otto on innostunut Tampereen kaupunginosien aakkosjärjestyksessä pyöräilemisestä. Aatu on innostunut matalan kynnyksen arkiliikunnasta.

#14 Kotipizzan yrityskulttuuri | Tommi Tervanen

Tommi Tervasen tie on kulkenut Tamperelaisesta K-Kaupan pakastepojasta Kotipizzan toimitusjohtajaksi. Nyt hän kertoo miten muutti ”vedonlyöntitoimiston ja pornokaupan risteytyksen” eli vanhan Kotipizzan uuteen uskoon yrityskulttuuri edellä. Kuullaan myös mitä edes on yrityskulttuuri ja miten se näkyy konkreettisesti, kun astelee ostamaan pizzaa. Lopuksi Tommi ja podcastin toinen juontaja Aatu Veikkola keskustelevat pizzasta niin että juontaja Otto Rantaselta suhisee yli hilseen ja lujaa.

Viime aikoina Tommi on innostunut erilaisten pizzamuotojen, esimerkiksi New Haven -pizzan, kokeilemisesta. Aatu on innostunut myös pizzan tekemisestä ja kesän pop-up-pizzeriastaan. Otto on innostunut riippukeinussa makoilemisesta.

#13 Kuntosalien uranuurtaja | Johanna Riihijärvi

Kuntokeskus Liikku on monelle katukuvasta tuttu, mutta sen taustatarinan tuntee harva. Isänsä palloiluhallia alunperin uudistamaan lähtenyt Johanna Riihijärvi kertoo jaksossa minkälainen bisnes on kuntosaliala ja missä tapauksessa kannattaa lähteä yrittäjäksi. Lisäksi ihmetellään Liikkujen huimaa laajentumista ja nopeaa nousua yhdeksi Suomen suurimmista kuntosaliketjuista. Juontajina NY-alumnit Otto Rantanen ja Aatu Veikkola. Johanna on innostunut hevosista mutta viime aikoina erityisesti Helsingin kauneudesta. Aatu on innostunut kalastamisesta ja kalastustarvikkeiden verkkokauppa Eumerfishingistä, jonka youtube-videoita on myös katsonut. Otto on innostuntu pituushypystä katsottuaan mm. tämän videon .

#12 Merkitystä työhön | Jaakko Sahimaa

Psykologi ja kirjailija Jaakko Sahimaa on puhunut ja kirjoittanut paljon työn merkityksellisyydestä. Jaksossa käydään läpi hänen #Koeaika-projektiaan mutta ennen kaikkea työn merkityksellisyyttä. Mitä oikeastaan kaivataan kun kaivataan merkityksellisempää työelämää? Eikö työn kokeminen merkitykselliseksi lisää myös stressiä? Entä millä keinoin työelmään saataisiin sitä kuuluisaa merkitykellisyyttä? Juontajista Otto Rantanen tulee keskusteluun skeptisesti ja Aatu Veikkola naiivisti. Jaakko Sahimaan Johda merkitystä -kirja .

Viime aikoina Jaakko on innostunut maantiepyöräilystä ja sen päälle meressä uimisesta sekä työelämäaiheisista mediaformaateista, esimerkiksi Pilipalisaatio-podcastista. Aatu on innostunut kesälomarutiineistaan. Otto on innostunut Neiti Aika -dokumentista

#11 Tuhlaajapoikien paluu | Oma talous

Keskustelua budjetoinnista, oman rahankäytön seuraamisesta sekä sijoittamisesta. Juontajat ja NY-alumnit Aatu Veikkola ja Otto Rantanen paljastavat omat paheostoksensa ja lopuksi ollaan eri mieltä sijoittamisen opettamisesta koulussa. Jaksoon mahtuu tietenkin myös väärin kerrottuja sananlaskuja. Lisää vinkkejä talouden hallintaan. Taloustaitojen opettamista kouluun: Nuori Yrittäjyys ry:n Oma talous haltuun

Viime aikoina Aatu on innostunut Formuloista ja kuskien huimista rutiineista katsottuaan Taistelu paalupaikasta -sarjaa. Otto on innostunut youtubettaja Johnny Harrisista.

#10 Viesti hyvin | Katleena Kortesuo

Tietokirjailija, viestintäasiantuntija ja yrittäjä Katleena Kortesuo kertoo miksi viestintä on niin tärkeää ja miten siinä voisi onnistua paremmin. Aihetta tarkastellaan niin henkilökohtaisen kommunikoinnin kuin yritysviestinnänkin kautta. Miten omat ideat saisi esille ryhmätöissä? Miten lähteä katkomaan oman viestinnän rönsyjä? Entä mistä aloittaa jos oman yrityksen some on päin prinkkalaa. Muun muassa näihin Katleena vastaa Otto Rantaselle ja Aatu Veikkolalle, jotka eivät ole hetkeen nähneet ulkoilmaa.

Viime aikoina Katleena on innostunut Suomen matkailualasta. Otto on innostunut Corto Maltese -sarjakuvista. Aatu on innostunut Harry Potter -kirjoista .

#9 Supercellkin syntyi virheistä | Ilkka Paananen

Supercellin perustaja Ilkka Paananen muistelee omaa yrittäjäpolkuaan ja vertaa sitä lapsuutensa haaveammattiin. Tarinan taustalla vaikuttaa epäonnistumisista oppiminen. Miten omista virheistä oppiminen johti suomalaiseen menestystarinaan? Lisäksi puhutaan Supercellin epätyypillisestä yrityskulttuurista ja menestyksen määritelmästä. Juontajat ja NY-alumnit Aatu Veikkola ja Otto Rantanen nostavat jostain syystä Gösta Sundqvistin useaan kertaan esille.

Viime aikoina Ilkka on innostunut Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää -kilpailun pikkuyrittäjistä, joita oli tuomaroimassa huhtikuussa 2021. Otto on innostunut katsomastaan elokuvasta Yesterday ja mahdollisuudesta tehdä siitä Suomi-versio. Aatu on innostunut grillikauden kuumimmasta reseptistä .

#8 Markkinointi osana myyntiä | Kati Lehesmaa

Finanssiyhtiö Taalerin entinen markkinointijohtaja Kati Lehesmaa kertoo ammatistaan eli markkinoinnin pyörittämisestä. Minkälaista on hyvä markkinointi? Entä minkälaisiin sudenkuoppiin nuoret yrittäjät usein astuvat markkinoinnissaan? Myös pienen budjetin markkinoija saa vinkit tekemisen aloittamiseen. Juontajat ja NY-alumnit Otto Rantanen ja Aatu Veikkola pitchaavat uuden bisnesideansa Katille ja tajuavat että Disney omistaa ensi viikolla varmaan tämänkin podcastin. Viime aikoina Kati on innostunut valokuvaamisesta ja on aloittanut uuden harrastuksen tiimoilta instagram-tilin. Aatu on innostunut löytämästään Leevi and The Leavingsin LP-levystä ja sen hienosta kannesta. Otto on innostunut hyvänmielen sarjasta Parks and Recreation.

#7 Siis mikä Avot? | Meidän tarina

Podcastissa on puhuttu toisinaan Avot Groupista, mutta mikä se on? Tässä jaksossa juontajat ja NY-alumnit Aatu Veikkola ja Otto Rantanen pyrkivät vastaamaan siihen kysymykseen. Tarina alkaa erään hämeenlinnalaisen jalkapallokentän laidalta vuonna 2009, sillä taustoitus on todellakin tarpeen. Matka jatkuu kouluprojektien kautta isoille lavoille ja työn tekemisen ääreen. Vaikka jakso pyrkii selittämään erään NY-yrityksen syntytarinan, on se eritoten jakso pitkästä ystävyydestä.

Jakso sisältää repeilyä ja erilaatuisia tunteita herättäviä mielikuvia! Viime aikoina Aatu on innostunut Simon Sinekin Start with why -teoriasta, johon voi tutustua esim. Sinekin kirjasta . Otto on innostunut Benfordin laista, josta voi oppia lisää Netflixin Massadatan mahdollisuudet -sarjan kauden 1 jaksosta 4.

#6 Intuitiolla Diiliin | Sointu Borg

2021 Diili-voittaja Sointu Borg kertoo aikaisemmista vaiheistaan kuten opinnoistaan ja yrittäjäpolustaan. Minkälainen ihminen on Sointu, joka päätti hakea televisioitavaan rekrytointiin eli Diiliin mukaan? Minkälaista on olla yrittäjänä palvelualalla? Jakson toinen puoli omistetaan Diilille ja Sointu kertoo Otto Rantaselle ja Aatu Veikkolalle, mitkä tehtävät olivat hänen mieleensä ja mitkä eivät. Entä millaiselta näyttää nuoren kehitysjohtajan tulevaisuus? Viime aikoina Sointu on innostunut uudelleen excelistä. Otto on innostunut banaanin pakastamisesta. Aatu on innostunut visailuohjelmasta Stadi vs. Lande.

#5 Algoritmien hyödyntäminen | Mikko Alasaarela

Tekoäly-yrittäjä ja algoritmien asiantuntija Mikko Alasaarela kertoo kaikille nuorille sometähdille, miten omalle someilulle voi saada maksimaalisen näkyvyyden hyödyntämällä algoritmeja. Miksi ja miten herättää tunteita, entä miksi influensserit kysyvät instagramin kuvateksteissään aina kysymyksen? Algoritmeista puhuttaessa on kuitenkin keskusteltava myös niiden haitoista. Juontajat ja NY-alumnit Aatu Veikkola ja Otto Rantanen kokevatkin järkytyksen katsellessaan demokratian ja ihmisoikeuksien murentuvan jakson edetessä. Mikon suositukset materiaaleihin, joiden avulla voi oppia aiheesta lisää: Kirjat: Cathy O’Neil: Weapons of Math Destruction ja Seth Stephens-Davidowitz: Everybody Lies Elokuvat: Social Dilemma ja Coded Bias . Viime aikoina Mikko on innostunut siitä, että maailman suuria ongelmia voidaan ymmärtää ja sitä kautta ratkaista algoritmien avulla. Otto on innostunut muotoilusta ja osaavista ihmisistä mm. Aalto-dokumentin ja Abstraktio-sarjan satunnaisten jaksojen katselemisen perusteella. Aatu on innostunut Puuilon mainoslaulusta .

#4 Sijoittamisen alkeet | Jasmin Hamid

Paljon pyydetyssä sijoittamista käsittelevässä jaksossa vieraana näyttelijä, juontaja ja vuoden 2020 sijoittaja Jasmin Hamid. Jasmin avaa sijoittamiskeskustelussa pyöriviä termejä omien tarinoidensa ja esimerkkiensä kautta. Myös konkretiaan päästään, kun pohditaan miten nuoren kannattaisi sijoittaa lahja- tai kesätyörahansa vai kannattaisiko ollenkaan. Lopuksi kuullaan Jasminin viisi ohjenuoraa sijoittamiseen. Juontajat ja NY-alumnit Aatu Veikkola ja Otto Rantanen erehtyvät kysymään suoria sijoitusvinkkejä ja inspiroituvat tekemään pitsajakson. Jasminiin iski sijoittamisen alkuaikoina Ninni Myllyojan ja Emilia Kullaksen kirja Mitä jokaisen kotiäidin (ja muiden naisten) tulee tietää sijoittamisesta. Jasminin sijoittamista käsittelevä podcast.  Jasminin blogi, jossa on asiaa sijoittamisesta ja paljon muustakin. Viime aikoina Jasmin on innostunut keväästä ja valon lisääntymisestä. Otto on innostunut kunnostamastaan Flying Finn -retropyörästä. Aatu on innostunut Meilahdessa sijaitsevan Le Grenierin mantelikroisanteista, joita söi takahuoneessa .

#3 Täydellinen CV | Kesätyöt

Puhetta kesätöiden hakemisesta ja saamisesta. Miten sorvata täydellinen CV ja mitä tarkoittaa suhteilla töiden saaminen? Keskustelijoina podcastin juontajat ja NY-alumnit Aatu Veikkola ja Otto Rantanen, jotka kertovat että lopulta kaikki lähtee mansikoista.

Jaksossa mainittu Pikku-Aatun ja Pikku-Oton flowpark-video.

Duunitorin vinkit kesätöiden hakemiseen. Lisää keskustelua kesätöiden saamisesta. Viime aikoina Otto on innostunut syy-seuraussuhteista ja lukenut tähän mennessä aiheesta Gaia Vincen kirjan Transcendence. Aatu on innostunut lukemastaan James Clearin kirjasta Pura rutiinit atomeiksi .

#2 Ammattina omistajuus | Lari Raitavuo

Yrittäjätarinajaksossa vieraana Erimover-konsernin hallituksen puheenjohtaja Lari Raitavuo. Lari kertoo omasta yrittäjätarinastaan, minkä lisäksi jakson loppupuolella keskustellaan omistajuudesta. Mitä edes on omistajuus? Sitä juontajat ja NY-alumnit Aatu Veikkola ja Otto Rantanen yrittävät ymmärtää. Viime aikoina Lari on innostunut ihmisten resilienssistä vaikeiden aikojen keskellä. Aatu on innostunut kimchin yhdistämisestä hodariin. Otto on innostunut Sisäilmaa-draamasarjasta .

#1 Luovuudesta elinvoimaa | Kalle Ulff

Tässä asiantuntijajaksossa luovalla alalla työskentelevä brändiammattilainen Kalle Ulff puhuu luovuuden roolista niin työelämässä kuin arjessa. Jaksossa pohditaan myös luovuuden määritelmää. Matka kulkee kauramaitopurkkien kyljistä algoritmien kautta avaruuden valloitukseen. Juontajat ja NY-alumnit Aatu Veikkola ja Otto Rantanen eivät häikäise ruotsintaidoillaan. Viime aikoina Kalle on innostunut John le Carren dekkareista, nimenomaan englannin kielisinä. Otto on innostunut Yle Areenan Mist sä tuut -sarjasta. Aatu on innostunut Yle Areenan sarjasta Voiko tätä syödä? .

Back To Top