skip to Main Content

Uskalla Yrittää -tapahtuman avajaispäivänä palkittiin Pikkuyrittäjät-tukijoita, yrittäjyyskasvatuksen opettajia, kuntia ja online-kisojen voittajia

Suomen parhaat NY-yrittäjät ja pikkuyrittäjät palkitaan torstaina klo 14–16

Uskalla Yrittää -finaalitapahtuma käynnistyi tänään keskiviikkona 21.4. opettajaseminaarilla, jossa Hanken Svenska handelshögskolan apulaisprofessori Pia Polsa herätteli keskustelua aiheesta: Vastuullinen liiketoiminta – onko sellaista olemassa? Pian puheenvuoron jälkeen opettajapanelistit jatkoivat kiinnostavaa keskustelua saman teeman ympärillä.

Opettajaseminaarin jälkeen alkoi upea avajaistapahtuma, jossa Perttu Pölönen innosti ja haastoi nuoria sekä kuultiin tasavallan presidentin kannustuspuheenvuoro. Päivän aikana palkittiin yrittäjyyskasvatusohjelmia toteuttavia opettajia ja yrittäjyyskasvatusta tukevia kuntia. NY-yritykset esittäytyivät messuilla yleisölle ja tuomaristolle, ja päivän lopuksi järjestettävä alumnitapahtuma siivittää nuoret huomiseen finaaliin ja palkintojenjakoon.

Avajaisten alussa Perttu Pölönen piti upean innostavan puheenvuoron, jossa hän kertoi ajatuksia siitä, miksi nyt on loistavaa olla yrittäjä, korosti merkityksellisyyttä ja suuria unelmia sekä haastoi nuoria näkemään itsensä monipuolisemmin. ”Millainen yrittäjä sinä olet, mikä voisi olla sun taitotitteli?” Perttu kysyi yleisöltä. ”Kirkastaja, aistittaja, yhdistäjä, kommunikoija, mahdollistaja, kipinöitsijä, säkenöittäjä, värittäjä – entä olisit joku näistä?” 

Nuori Yrittäjyys palkitsi Vuoden NY-opettajat ja -koulut

Vuoden NY Vuosi yrittäjänä- opettajaksi valittiin kolme opettajaa

Juha Kujansuu
Ulvilan lukio,
Ulvila

Tuire Pervilä
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Samiedu, Savonlinna

Jari Heiskanen
Pielisjoen koulu,
Joensuu

Ulvilan lukion vararehtori, historian ja yhteiskuntaopin lehtori Juha Kujansuu on yrittäjyyskasvatuksen konkari, jolta kollegat saavat aina neuvoja ja tsemppausta. Juha Kujansuu on ollut rakentamassa Suomen ensimmäistä maakunnallista yrittäjyyskasvatuksen strategiaa Satakuntaan. Hänen verkostonsa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin ovat vailla vertaa.

Savonlinnan Samiedun projektikoordinaattori Tuire Pervilä innostaa ja heittäytyy tekemään yrittäjyyttä yhdessä opiskelijoiden kanssa. Hänen mottonsa on ”Kädet savessa”. Hän näkee opiskelijoiden osaamisen ja haluaa olla vilpittömästi tukemassa heidän vahvuuksiaan. Tuire Pervilä iloitsee opiskelijoiden kanssa onnistumisesta ja palkitsee sanallisesti. Hänen yhteistyötaidoillaan yrittäjyyskasvatus on saanut uusia toimintatapoja ja näkyvyyttä mm. Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa. Hän raivaa tietä ja houkuttelee muita Pillipiiparin tavoin mukaansa.

Pielisjoen koulun Tutustuminen yrityselämään -kurssin vetäjä ja historian ja yhteiskuntaopin opettaja Jari Heiskanen on koulunsa Vuosi yrittäjänä -ohjelman sydän, jonka johdolla ohjelmaa on koulussa vedetty jo viisi vuotta. Hän on kannustanut oppilaitaan yrittäjyyden pariin ja ohjannut sekä tukenut heitä osallistumaan myös Uskalla yrittää semifinaaleihin – hyvällä menestyksellä. Jo kahtena vuotena peräkkäin Jari Heiskasen luotsaamat NY-yrittäjät ovat voittaneet alueen semifinaalin.

Vuoden VY-koulut Pohjois-Karjalasta ja Vaasasta

Tänä poikkeuslukukautena Nuori Yrittäjyys ry halusi muistaa ja kiittää myös oppilaitoksia, jotka ovat etäilystä ja muista rajoitteista huolimatta vieneet yrittäjyyskasvatusta ja Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa vahvasti eteenpäin.  

Riveria ammattioppilaitos Pohjois-Karjalasta on poikkeusolosuhteista huolimatta markkinoinut voimallisesti Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa oppilaitoksen omassa Asenne-studiossa. NY-yrittäjät ovat olleet aktiivisia oppilaitoksen kaikilla kampuksilla, ja yhteistyö NY-aluetoimiston kanssa on käynnistynyt tiiviinä.  

Vaasan ammatillisessa oppilaitoksessa Vamiassa yrittäjyyskasvatuksesta vastaa kokonainen NY-opettajatiimi, joka on tehnyt pitkäjänteistä kehittämistyötä monipuolisesti, myös erittäin aktiivisesti paikallisten yrittäjien kanssa. Oppilaitos on hyvin opiskelijalähtöinen ja tukee aina opiskelijoidensa etua. Poikkeusolojen etäopiskeluhaasteesta oppilaiton on selvinnyt hienosti.

Riveria ammattioppilaitos
Pohjois-Karjala

Vamia
Vaasan ammatillinen oppilaitos

Vuoden Pikkuyrittäjät -opettajat, -kummi ja -kunta

Vuoden Pikkuyrittäjät -opettaja

Eini Mäntylä
Hämeenlinnan yhteiskoulu,
Hämeenlinna

Vuoden Pikkuyrittäjät -opettaja

Miia Laakso
Otalammen koulu,
Vihti

Vuoden Pikkuyrittäjät -kummi

Tytti Valkeapää
Karesuvanto

Vuoden Pikkuyrittäjät -kunta

Vaasa / Vasa

Vuoden Pikkuyrittäjät -opettajat löytyvät tänä vuonna Hämeenlinnasta ja Vihdistä: Eini Mäntylä Hämeenlinnan yhteiskoulusta ja Miia Laakso Otalammen koulusta. Palkitsemisen kriteerejä ovat mm. huoltajien ja alueen yrittäjien mukaan ottaminen sekä aktiivinen ote ohjelman toteutuksessa.

Vuoden Pikkuyrittäjät -kummipalkinnolla kiitetään aktiivisesta toimijuudesta alueella sekä koulun ja elinkeinoelämän yhteistyön lisäämisestä, ja tänä vuonna palkinto osoitettiin Tytti Valkeapäälle Karesuvannosta.

Vuoden Pikkuyrittäjät -kuntana palkitaan vuosittain kunta tai kaupunki, jossa on määrätietoisesti edistetty Pikkuyrittäjät-ohjelman käyttöä ja tuettu ohjelmaa käyttäviä opettajia. Tänä vuonna palkinta meni Vaasan kaupungille. Kaikki Vaasan ruotsinkieliset koulut ovat ottaneet Pikkuyrittäjät-ohjelman käyttöön syksystä 2020 alkaen. Opettajat koulutettiin ohjelman käyttöön kaupungin ja Nuori Yrittäjyys ry:n yhteistyönä. ”Pikkuyrittäjät-ohjelma on jotain, mistä lapset todella pitävät ja Pikkuyrittäjät-ohjelma onkin meillä osa opetussuunnitelmaa. Lapset ovat syystäkin hyvin ylpeitä omista liikeideoistaan sekä siitä, mitä oppivat”, iloitsee rehtori Inger Nabb Vikingan koulusta Vaasasta.

Vuosi yrittäjänä -ohjelman online-kisojen palkintoja jaettiin neljässä kategoriassa

Tänä lukuvuonna Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuvat nuoret perustivat yhteensä yli 1300 oikealla rahalla toimivaa harjoitusyritystä, NY-yritystä. Lukuvuoden mittaiseen ohjelmaan kuuluu erilaisia kilpailuja ja tapahtumia, joiden tarkoituksena on innostaa ja motivoida nuoria NY-yrityksen toiminnassa. Online-kilpailuihin voivat osallistua kaikki NY-yritykset yläkoulusta, 2. ja korkea-asteelta. Yhteensä online-kilpailuihin osallistui 347 yritystä, jotka saivat mahdollisuuden näyttää osaamistaan, kehittää toimintaansa ja saada palautetta yrityselämän asiantuntijoilta.

Online-kilpailuissa kisattiin tänä vuonna seuraavissa sarjoissa: Paras Videopitch, Paras liikeidea, Paras internet -kokonaisuus ja Paras graafinen ilme. Jaossa oli maineen ja kunnian lisäksi rahapalkintoja ja myös finaalipaikkoja Uskalla Yrittää -kilpailuun. Kilpailutöitä jättäneitä NY-yrityksiä oli arvioimassa yrityselämän edustajista koottu tuomaristo.

Paras liikeidea -palkintojen saajat olivat:

Perusaste

Tarjotar NY

Kunniamaininta
AntsOfEurope NY

Toinen aste

Queco UF

Kunniamaininta
100% Business UF

Korkea-aste

Get Lost Adventures JA

 

Perusasteen paras liikeidea

Tarjotar NY. ”Voittajayritys herätti tuomaristossa kouluvuosien nostalgiaa ekologisella ja uniikilla liikeideallaan. Näin hyvällä liikeidealla tulevat mahdollisuudet kuin hopeatarjottimella – tai tässä tapauksessa koulutarjottimella”.

AntsOfEurope NY (Kunniamaininta). ”Tuomariston kunniamaininnan arvoisen tästä yrityksestä tekee kansainvälisilläkin markkinoilla menestyvä idea ja ammattimainen toteutus”

 

2. asteen paras liikeidea

Queco UF ”Voittajayritys pesee kilpailijansa ekologisella ja tutkitulla liikeideallaan. Tuomaristo vaikuttui myös tyylikkäästä brändistä ja pitkälle viedystä toteutuksesta.”

100% Business UF (Kunniamaininta) ”Kunniamaininnan arvoinen ajankohtainen ja rohkeutta vaativa liikeidea tuottaa todellista lisäarvoa nuorille. Tämä tiimi on tosiaan uskaltanut yrittää.”

 

Korkea-asteen paras liikeidea

Get Lost Adventures JA ”Voittajayritys on löytänyt oman nichensä perinteiseltä markkinalta ja siitä on hyvä liikeidea tehty. Yritys tuottaa luonnollista hyvinvointia hartiavoimin.”

Paras graafinen ilme -palkintojen saajat olivat:

Perusaste

Vielä Yks NY

Toinen aste

143 NY

Kunniamaininta
Queco UF

Korkea-aste

FRAMIC JA

Perusasteen paras graafinen ilme

Vielä Yks NY ”Voittajayrityksen graafinen ilme sai tuomariston runosuonen kukkimaan. Yrityksen raikas, herkkä ja kaunis graafinen ilme ja selkeät sivut tukevat yrityksen liiketoimintaa hyvin.”

 

2. asteen paras graafinen ilme

143 NY ”Toisen asteen paras graafinen ilme välittää katsojalleen kaiken olennaisen yrityksestä. Elegantin n yksinkertainen visuaalisuus ja kaunis logo tuo yrityksen arvot katsojansa eteen.”

Queco UF (Kunniamaininta) Tuomaristo haluaa antaa kunniamaininnan yritykselle, jonka ammattimaisesti toteutettu kokonaisuus johdattaa asiakkaan oikeaan paikkaan joka kanavasta.”

 

Korkea-asteen paras graafinen ilme

FRAMIC JA ”Tuomaristo vakuuttui tämän yrityksen yksinkertaisuudessaan kauniista ja ammattimaisesta graafisesta ilmeestä. Etenkin yrityksen logoa tuomaristo kuvaili miellyttäväksi ja eteenpäin vieväksi.”

Paras internet-kokonaisuus -palkintojen saajat olivat

Perusaste

AntsOfEurope NY

Toinen aste

Tarratohtori NY

Korkea-aste

Catch Me Outside JA

Perusasteen paras internet-kokonaisuus

AntsOfEurope NY ”Voittajayrityksen internet-kokonaisuuden kruununjalokivi on ainutlaatuiseksi ja uniikiksi luonnehdittu verkkokauppa. Paneutuminen asiakaskokemukseen näkyy kaikessa, myös instagram-seuraajissa, joita kuhisee kuin muurahaiskeossa.”

 

2. asteen paras internet-kokonaisuus

Tarratohtori NY ”Voittajayrityksen internet-kokonaisuus on monipuolinen ja ostokokemus toimiva. Yritys on löytänyt omat asiakkaansa ajankohtaisesta sosiaalisesta mediasta ja katsoja liimautuu näihin TikTokkeihin kuin tarraan.”

 

Korkea-asteen paras internet-kokonaisuus:

Catch Me Outside JA ”Voittajayrityksen internet-kokonaisuus huomioi niin asiakkaansa kuin koronaviruksen jälkimainingit. Tuomaristo kiittää etenkin nettisivujen laadukkaasta sisällöstä.”

Paras videopitch -palkintojen saajat olivat:

Perusaste

Hoito Helinät NY

Kunniamaininta
Henningś UF

Toinen aste

Designlamp UF

Kunniamaininta
Kujis Photo NY

Korkea-aste

Get Lost Adventures JA

Perusasteen paras videopitch

Hoito Helinät NY ”Tuomaristo oli vaikuttunut tämän tiimin selkeästä esiintymisestä ja videon eheästä kokonaisuudesta.”

Henningś UF (Kunniamaininta) ”Kunniamaininnan arvoisessa videopitchauksessa tiimi oli ymmärtänyt sen, mitä pitchauksen kuuntelija haluaa kuulla ja miten se kannattaa esittää.”

 

2. asteen paras videopitch

Designlamp UF ”Voittajatiimin videopitchaus tempaisi tuomariston mukaan, niin tuotteen valmistusprosessiin, kuin tiimin omaan oppimiseenkin.”

Kujis Photo NY (Kunniamaininta) ”Kunniamaininnan arvoinen videopitch oli tuotettu vakaalla ammattitaidolla ja hyvällä energialla.”

 

Korkea-asteen paras videopitch

Get Lost Adventures JA ”Voittajavideo vaikutti tuomariston kauniilla visuaalisella toteutuksellaan. Videopitchistä huokuu koko tiimin panostus.”

Back To Top